“Novosadski Oktobarfest”: Festival piva i bavarske tradicije u srcu Vojvodine

Druženje uz kriglu hladnog piva, bavarske kobasice, hrskave perece i muziku, postalo je tradicija i u Novom Sadu. Svakog oktobra održava se “Novosadski Oktobarfest” koji traje znatno kraće nego onaj originalni u prestonici Bavarske. Ipak, i u vojvođanskoj prestonici moguće je doživeti raznovrsnost ukusa pivskih i bavarskih proizvoda.

Tu su i konobari i konobarice u tradicionalnoj bavarskoj nošnji, a još mnogo toga podseća na vekovima star festival u Minhenu. Dvodnevni pivski festival održava se uglavnom početkom oktobra, pa Novi Sad tada postaje grad pivopija.

Kako izgleda “Oktobarfest” u Novom Sadu

Festival posvećen najpopularnijem alkoholnom napitku na svetu održava se po ugledu na originalni u Nemačkoj - ispod velikog pivskog šatora, kod novosadskog tržnog centra Promenada. Prvi je održan 2016. godine i od tada je unapređivao svoj festivalski život, menjajući termine i mesta održavanja. Međutim, koncept je ostao veran originalnoj ideji “Oktobarfesta”.

čaša piva
Atmosfera bavarskog festivala piva i u Novom Sadu (FOTO: V. M. R.)

Muzički program počinje predveče oko 18 sati i traje do ponoći. Tada se na bini smenjuju popularni bendovi iz regiona, a uglavnom je sve u duhu rokenrola. Na sceni “Novosadskog Oktobarfesta” nastupali su Orthodox Celts, Ničim izazvan, Frajle, Atomsko sklonište, Blaža i kljunovi, Van Gogh, Brkovi, Atheist Rap, Zvonko Bogdan i mnoge druge zvezde domaće scene.

Simbolično, svečano otvaranje pivskog bureta obično obave zvaničnici i žurka može da počne. Inače, ovu pivsko-muzičku manifestaciju podržavaju Ministarstvo turizma i omladine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kao i Grad Novi Sad.

čaša i flaša piva na stolu
Pivo se pije već hiljadama godina širom sveta (FOTO: V. M. R.)

Mnogo stariji brat ima tradiciju dužu od dva veka

Najpoznatiji nemački festival koga svake godine poseti više miliona ljudi, ima tradiciju dužu od 200 godina. Počeo je kao manifestacija u čast venčanja bavarskog kralja Ludviga Prvog princezom Terezom, a tokom narednih godina i decenija sve je više dobijao na popularnosti. Festivaj traje dve nedelje i počinje još u septembru, a završava se početkom oktobra.

Originalni “Oktoberfest” ili “Wiesn”, kako ga Nemci zovu, održava se upravo u parku ispred spomenika princeze Tereze Wiesn. Tu su postavljeni veliki drveni šatori najvećih pivara, a pod svaki može da stane do 5.000 ljudi. U šatorima su ogromni drveni stolovi za i do 10 pivopija od kojih mnogi dolaze u tradicionalnoj nošnji. U centralnim delovima šatora je uglavnom stacionirana bina na kojoj nastupaju izvođači narodne bavarske muzike. Pored šatora se nalaze sprave za zabavu, poput onih u luna parkovima. Iako su vožnje nekada mučne za pijane posetioce, oni ipak uživaju u njima.

Takmičenje u držanju pivskih krigli

Konobarice i konobari u tradicionalnoj bavarskoj nošnji koji nose po desetine krigli na minhenskom “Oktobarfestu”, inspirisali su domaći festival da organizuje takmičenje u držanju piva.

Nije lako držati pune polulitarske krigle prekrivene penom, pa je za ovo nadmetanje potrebna i fizička snaga. Posetioci “Novosadskog Oktobarfesta” mogu da se takmiče u muškoj i ženskoj kategoriji, pa izbor padne na najizdržljivijeg gosta i najizdržljiviju gošću. Pobedu svakako odnose oni koji najviše treniraju držanje krigli, odnosno oni koji najduže izdrže sa punom kriglom piva u ruci.

Osim jakih ruku, konobari na festivalima poput “Oktobarfesta” moraju imati i dobru ravnotežu i fokus, kako bi svo pivo završilo ispred žednih gostiju. Gotovo svake godine gosti budu fascinirani veštinom posluživanja, a obavezno neko od konobara ili konobarica završi i na viralnom videu sa više od 10 krigli piva u rukama.

 Istorijat najpopularnijeg alkoholnog pića

Niskoalkoholno piće od ječmenog slada i hmelja, koje je odavno osvojilo planetu, stigavši na treće mesto po količini konzumacije - posle vode i čaja, ima jako dugu istoriju. Iako se spominju različiti podaci njegovog nastanka, izvesno je da je napravljeno pre više hiljada godina, tako da se pije već milenijumima.

Izvesno je da su neke od najstarijih poznatih civilizacija pravile pivo. Prvi zapisi o proizvodnji potiču iz Mesopotamije, oko 5.000 godina pre nove ere. Stari Sumerci su koristili ječam za pravljenje piva, što se vidi na pronađemim glinenim tablicama koje prikazuju ljude kako piju pivo kroz slamčice. Najstariji pisani recept za pivo pronađen je u Himni Ninkasi, posvećen sumerskoj boginji piva.

Postoje dokazi i da su Egipćani takođe pravili pivo. Ono je bilo deo njihove svakodnevne ishrane i popularno u svim slojevima društva, od faraona do radnika. Stari Grci i Rimljani su preferirali vino, ali ni oni nisu odoleli gorkom ukusu pića od žitarica.

Tokom srednjeg veka, pivo je postalo ključni napitak u Evropi, posebno u manastirima gde su monasi unapredili proizvodnju. Oni su prvi počeli da koriste hmelj, za karakterističnu gorčinu piva.

Industrijska revolucija u 19. veku donela je i modernizaciju pivarske industrije. Uvedeni su novi tehnički procesi i rashladni sistemi koji su omogućili masovnu proizvodnju i bolju kontrolu kvaliteta. Džozef Lister i Luj Paster su doprineli razumevanju fermentacije, što je omogućilo proizvodnju piva s boljim ukusom i dužim rokom trajanja.

Svaremeni život piva i pivopija

Danas i u Srbiji postoji mnogo malih, takozvanih kraft pivara, nasuprot velikim industijama ovog napitka. Male pivare eksperimentišu sa aromama i ukusima i čine ispijanje piva pravom umetnošću. Popularni su i festivali kraft piva koji se održavaju širom Srbije, a svojim konceptom upravo i podsećaju na “Oktobarfest”.

Limenka, flašica ili točeno iz bureta, pivo se konzumira optimalno ohlađeno na 3 do 8 stepeni, u zavisnosti od vrste napitka. Da li je lager, pilsner, ejl ili neki drugi tip, svaki proizvođač piva daće idelnu temperaturu za serviranje, kao i čašu u kojoj dobija najbolji ukus.

Koliko god pivo bilo savršenstvo za letnje osveženje, nuspojava ispijanja velike količine je mamurluk, najneomiljenije stanje ljubitelja alkohola. Zato je preporuka da se čak i sa pivom ne preteruje, kao i da se posle svake krigle popije čaša vode.

Velki je izazov na pivskim festivalima ne isprobati više vrsta ovog napitka, jer je ponuda bogata. Ipak, i ovo je moguće uz dobru “podlogu”, odnosno takozvani “finger food”. Ovo je svakako dostupno i na “Novosadskom Oktobarfestu”, pa zato svako može bezbrižno da se prepusti čarima piva, muzike i dobrog društva.