“Festival hurke i kobasice” u Adorjanu - manifestacija koja mami mirisom najsvežijih specijaliteta o
- Bojan Radosavljević
- 5 min
- 25. novembar 2024.
- Vodič
Ukusna hrana, neodoljivi mirisi pečenog mesa, živa muzika i šarenilo ljudi zasigurno će zabaviti i ugrejati hladne jesenje dane. Mesto Adorjan u opštini Kanjiža tradicionalno svake godine organizuje „Festival hurke i kobasice“ krajem novembra. Ljubitelji mesa ovaj dan obožavanja hurki i kobasica uvek imaju označen u kalendaru, jer ne postoji bolji način slasnog završetka godine. Ocenjuju se najbolja hurka i najbolja kobasica koju takmičari pripremaju i peku, a posetioci besplatno degustiraju.
Festival se održava od 2010. godine i tradicionalno okuplja na hiljade ljudi. Manifestacija ima celodnevni kulinarski i kulturno-zabavni program koji se obavezno završava velikom gozbom za sve prisutne, kada se podeli više od 10.000 porcija hurki i kobasica.
Ovo je najznačajnija manifestacija za afirmaciju mesta koje broji tek oko 1.000 stanovnika i jedna je od najmasovnijih u Opštini Kanjiža i okolini. Organizuju je Mesna zajednica i Kulturno društvo Adorjan.
Manifestacija počinje svinjokoljom i završava punim stomacima
Program Festivala obično počinje rano ujutru kada se održava tradicionalni svinjokolj. Svinje se bare vodom, kako bi što više dlaka otpalo i ne bi ostalo unutar kože. Nakon toga se tradicionalno slamom prlje svinje, jer vatra čisti sve ostatke. Ova aktivnost zahteva veštinu ravnomernog prljenja koje sprečava pucanje kože. Smatra se da je nakon ovakvog prljenja koža svinje mnogo ukusnija, da se topi u ustima i znatno se razlikuje od savremenog prljenja gasom.
Kada se završe priprema i čišćenje, pristupa se sečenju i odvajanju mesa. Na štandovima su velike mašine za mlevenje i punjenje, a učesnici vešto obavljaju i ovaj deo posla. Svim takmičarskim ekipama deli se pet kilograma mesa i iznutrica. Njihova jedina obaveza je da sa sobom ponesu začine, recepte i umeće.
U dvorištu firme “Kontakt” u spravljanju hurki i kobasica takmiči se svake godine više od 100 ekipa iz vojvođanskih krajeva, kao i gosti iz Mađarske, Slovačke, Rumunije. Svaka od ekipa se trudi da napravi što ukusnije hurke i kobasice i pridobije najbolje ocene.
Učesnike i takmičare tokom festivalskog dana zabavljaju svadbarski orkestri, što prati bogata vašarska ponuda brojnih izlagača u ulici Pap Pala. Iako su hurke i kobasice zvezde trpeze, u ponudi je i čuvena mađarska lepinja langoš koja se nudi u širokom spektru ukusa. Iako je uobičajeno da se jede sa belim lukom i rendanim sirom, ovde se služi sa kulenom i kobasicama, pa čak i slatkim nadevom.
Najlepši deo dana je u vreme ručka, oko 14 sati, kada je predviđena velika gozba za sve posetioce koji besplatno dobijaju porcije hurki i kobasica. Nakon ručka su obično nastupi muzičkih zvezdi Festivala.
Hurka vs. kobasica - koji specijalitet se radije proba
Dobra hurka je vrsta kobasice koja se pravi po starim receptima - kuvano meso, malo kožure, pirinač, so i biber. To se sve pomeša, pune se creva i peče. Međutim, ono što je primetno je da svi hvale hurke, a jedu kobasice. Na pitanje zašto je to tako, takmičari Festivala u Adorjanu ističu da mladi više vole kobasice, a da stariji jedu hurke. Sa druge strane, za dobru kobasicu najvažnije je da se obezbede dobra paprika, beli luk i kvalitetno meso.
Nimalo lak zadatak imaju na Festivalu članovi ocenjivačkog žirija, koji moraju oceniti više od 100 ekipa i to dva puta, i za hurke i za kobasice. Potrebno je probati sve uzorke i zato između svakog zalogaja popiju kiselu vodu ili pojedu parče hleba. Prilikom ocenjivanja vrednuju ukus, a da bi bio dobar, bitno je koliko je stavljeno soli, a koliko kima, odnosno, začini moraju biti usklađeni.
Žiri proglašava najukusnije hurke i kobasice i dodeljuje po pet zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, za svaku kategoriju. Po tri najbolje ekipe, za kategoriju hurki i za kategoriju kobasica, dobijaju pehare i vredne nagrade. Nagradni fond je čak 10.000 evra, koji se deli između nagrađenih ekipa. Na osnovu ukupnih rezultata proglašava se i apsolutni pobednik Festivala.
Cvetanje Tise i druge lepote Kanjiže
Kanjiža se nalazi na samo par kilometara od auto puta kroz Vojvodinu, pa je do nje veoma jednostavno i brzo stići iz gotovo svih delova Srbije. Smeštena na obali Tise, a poznata je po istoriji i predivnim turističkim lokacijama i manifestacijama.
Prva asocijacija na Kanjižu je čuvena Banja Kanjiža koja se ističe lekovitom vodom iz tri termalna izvora temperature 51, 64 i 78 stepeni celzjusovih, koji se koriste za lečenje reumatskih oboljenja kroz tretmane hidroterapije i termoterapije. Specijalna bolnica za rehabilitaciju opremljena najsavramenijim medicinskim uređajima za ublažavanje bolova u lokomotornom aparatu i kičmenom stubu, kao i lečenje nervnog sistema. Ceo banjski kompleks pruža posetiocima i mogućnosti rekreativnih aktivnosti kao što su wellness i spa tretmani, masaže i kineziterapije. Hotel Aquamarin nudi sportske hale, terene za tenis i fudbal, bazene sa toplom vodom, itd.
Reka Tisa je najveće blago opštine Kanjiža jer nudi puno mogućnosti za odmor i relaksaciju. Plaže Gradski štrand, Štrand Adorjan i Štrand Martonoš idealne su za kupanje i sunčanje tokom letnjih meseci. Ne treba propustiti uživanje u ribljim čorbama i jelima koja se spremaju od sveže rečne ribe. Posebna atrakcija je cvetanje Tise, prirodni fenomen nezaboravan za posetioce, kada insekt tiski cvet izranja iz reke.
U okolini Kanjiže nalaze se brojni prirodni rezervati i jezera. Idealna za pešačenje i biciklizam je Subotička peščara. U neposrednoj blizini su još i Palićko, Ludaško i Omladinsko jezero, prelepe prirodne atrakcije, pogodne za sportski ribolov, plovidbu i druge aktivnosti. Selevenjska šuma je jedini deo prirodnog rezervata Selevenjske pustare koji je pokriven šumom, nastalom sadnjom radi obogaćivanja tadašnjeg lovišta grofa Karasa. Tu su zasađene vrste koje nisu deo prirodnog staništa - koprivić i crni borovi. Inače u rezervatu rastu vrste iz porodice orhideje, perunika, peščarski šušuljak, itd, a od životinja se mogu sresti peščarski gušter, slepi miševi, retke ptice i mnoge druge vrste.