“Dan mladog portugizera” posvećen vinu koje je zaštitni znak Fruške gore
- Bojan Radosavljević
- 5 min
- 12. novembar 2024.
- Vodič
U novembru, u iriškoj vinskoj ulici, sve je crveno i ljubičasto, jer se povodom tradicionalnog “Dana mladog portugizera” okuplja veliki broj znalaca, profesionalaca, ljubitelja i ljubiteljica vina. Sve vrvi od posetilaca vinom obojenih usta, željnih druženja, visoke estetike, dobrog provoda i, pre svega, odličnih vina od grožđa sorte portugizer.
Posvećen kvalitetu, čistoći i svežini iriških vinara, “Dan mladog portugizera” je za svoj dom odabrao Irig, kako bi preneo ideju i zahvalnost suživota sa prirodom iz koje vinari crpe najkvalitetnije sastojke za svoje vino i time obeležavaju kraj berbe i uspešnu vinogradarsku godinu.
“Dan mladog portugizera” organizuje vinarija “Mačkov podrum” uz podršku lokalne samouprave i Srpske čitaonice. Manifestacija se deset godina održavala u centru Novog Sada, da bi se kasnije preselila u Irig.
Cilj je promocija onog najlepšeg što Irig i Srem mogu da ponude - vino fruškogorskih vinograda, sremačke specijalitete lokalnih proizvođača, najlepše pesme i gostoprimstvo ljudi. Zbog ogromnog interesovanja posetilaca, manifestacija se organizuje subotom, kada ljudi mogu rasterećeno da posete Irig i Srem i slobodno degustiraju vino i sremačke đakonije.
Ulica vinom obojena
Koncept događaja je tradicionalno takav da se tog dana, sredinom novembra, uvek u podne otvara vinsko-gastronomska ulica, gde se može besplatno degustirati vino portugizer iz fruškogorskih vinarija. Mogu se probati i sremački gastronomski proizvodi lokalaca, od kobasica, šunki, preko slasnih sireva, krofni, pa do štrudli.
U 16 sati obično je svečano otvaranje prvog bureta portugizera Svatovca, zatim sledi proglašenje Viteza mladog portugizera i pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu.
Proglašenje Viteza mladog portugizera je povezano sa idejom osnivanja Vinskog viteškog reda mladog portugizera sa željom da se ovoj fruškogorskoj sorti podari posebna pažnja, čuvari koji će njegovu slavu da nose i prenose. Ceremonija inicijacije Viteza jeste formalna, ali i duhovita, i na njoj vitez polaže zakletvu i nazdravlja sa mladim portugizerom Svatovcem. Među vitezima je bio Branko Rosić, novinar i pisac, koji je u svom delu “Dolazak matadora” pisao o vinariji “Mačkov podrum” i njenom vlasniku Savi Jojiću Mačku.
Proglašenju pobednika za najlepšu pesmu o vinu prethodi konkurs koji raspisuje Srpska čitaonica u Irigu, svake godine otvoren u oktobru. Pravo učešća imaju svi građani sveta, uz uslov da pesme nisu do sada objavljivane i da se ne spominje ime “Mačkov podrum” ili “Mačak”. Dodeljuju se prve tri nagrade koje se sastoje od unikatne povelje, novčanog iznosa i proizvoda vinarije. Sve pesme koje žiri odabere za najuži izbor budu objavljene u posebnom zborniku.
Po čemu se portugizer razlikuje od drugih?
Portugizer je autohtona sorta vinove loze i zaštitni znak Fruške gore, ali čak ni ovde je nema svaki vinograd ili vinar. Mlado crno vino od ove sorte karakteriše crvena boja ljubičastog sjaja.
Bobice srednje veličine ove sorte grožđa imaju od 14 do 16 odsto šećera, dok se u ukusu vina osećaju voćne note maline, kupine i borovnice. Ovo mlado vino brzo sazreva, već u prvoj epohi, pa se posle fermentacije dekantira i stavlja u prodaju ili meša sa drugim crnim vinima.
Svi proizvode vino, samo Irig od toga pravi umetnost
Bez obzira na sve bolja vina i sve veće količine koje se proizvode, vrhunsko vino u Srbiji još nije zauzelo pravo mesto ni u svakodnevnom životu, ni u turistčkoj ponudi. Međutim, stvari se polako menjaju. Inicijative često kreću od samih vinara, jer oni razmišljaju o vinu kao turističkom proizvodu, kao razlogu da se skrene sa puta i svrati.
Dosta je toga urađeno po tom pitanju u Srbiji, ali najdalje je otišao Srem, odnosno opština Irig. Jedna od najlepših vinskih smotri, koja već godinama privlači veliki broj turista je upravo “Dan mladog portiguzera” i vinska ruta na desetine fruškogorskih vinarija.
Najpoznatije vinarije Iriga
Irig se smatra vinskom prestionicom Srbije i ima izuzetan geografski položaj jer se nalazi na 50 kilometara od Beograda i 20 kilometara od Novog Sada. Idealan je za razvoj vinskog turizma, a “Dan mladog portugizera” je jedinstvena manifestacija kakve nema nigde u Srbiji. Osim u doba kada se održava, moguće je organizovati posetu više vinarija.
Vinarija “Kovačević” u vinogradima neguje rajnski rizling, sovinjon blan, šardone, merlo i kaberne sovinjon. Vinarija poseduje 10 hektara porodičnih vinograda i sprovodi ugovorenu i kontrolisanu proizvodnju grožđa na još 200 hektara vinograda starih vinarskih fruškogorskih porodica. Njihova vina su: Aurelius, Chardonnay Barrique, Rajnski Rizling, Sauvignon, Rosetto, Bermet, Cuvee Piquant, Penušavo vino Kovačević, Chardonnay Kovačević.
Vinarija “Mačkov podrum” već generacijama gaji grožđe i pravi vino. Današnji oblik i obim vinarije, kao profesionalno preduzeće pokrenuo je Sava Jojić - Mačak 2005. godine, inače inicijator manifestacije “Dan mladog portugizera”. Kapacitet vinarije je 200.000 litara, a godišnje se proizvodi 120.000 boca vina. U asortimanu vina imaju od belih vina Sauvignon blanc, Chardonnay, Incognito (od sorte rajnski rizling) i Traminac mirisavi. Imaju roze Frajlu, od sorte portugizer, a od crvenih sam Portugizer, te Pinot noir, Merlot i Camerlot (Merlot, Cabernet franc i Cabernet sauvignon).
Vinarija “Deurić” je mlada, moderno opremljena vinarija, osnovana 2009. godine, koja već u 2017. godini dobija nagradu za najbolju vinariju. Smeštena je u ataru sela Mala Remeta. Za proizvodnju vina koristi isključivo grožđe iz svojih vinograda, koji se prostiru na 14.5 hektara. Od belih vina proizvode: Sauvignon blanc, Gewwurztraminer, Chardonnay classic, Severna Morava, Gorska Tamjanika, Chardonnay vintage, Aksiom beli, Premium box No.1, Ružno pače, Prase, Dolce vita. Od crvenih vina Merlot, Pinot Noir, Probus 276, Aksiom crveni, Crna ovca.
Vinarija i destilerija “Krstašica” poseduje 9 hektara vinograda i 6.5 hektara voćnjaka. Proizvodi 4 vrsta vina - Sauvignon blanc, Chardonnay, Roze i Merlot.
Vinarija “Komuna” čije imanje sačinjavaju kafanica, vinski podrum i vodenica, od belih vina proizvodi Chardonnay, Muscat Petit Grain, Viognier, rajnski rizling i Gewurytraimner, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon od crnih sorti. Porodična vinarija je svoju proizvodnju započela 1975. godine, kada su zasađene prve sorte hamburga. Proivodi vinske sorte merlot, frankovka, šardone i rajnski rizling.
Mala porodična vinarija “Odrovački” proizvodi bela i crvena vina, dok se vinarija “Tanasković” nalazi u Krušedolskom Prnjavoru i nudi belo, crveno i roze vino.